Kwaliteitsslag’Huilen en hechting; verbinding en rust op de (baby) groepen.

Kwaliteitsslag ‘Huilen en hechting’; verbinding en rust op de (baby) groepen.

Lianne van Rijnsbergen en Sasja Lemmen , Congrestival Out of the Box

De kwaliteit in de kinderopvang groeit, er is steeds meer kennis en kunde rondom hechting. En over het belang van reageren op huilen en de rol van de pedagogisch medewerker. Deze kwaliteitsslag vraagt nu om verdieping, zodat er door iedere kinderopvangprofessional verbinding gemaakt kan worden met ieder kind. Zodat meer signalen vroegtijdig worden opgepikt en ontwikkelingsproblemen preventief voorkomen of beter ondersteund kunnen worden.

Geboorte als blauwdruk en handleiding

Wanneer je tijdens de periode in je moeders buik en tijdens de geboorte indrukwekkende gebeurtenissen en langdurige stressemoties van je moeder ervaart bepaald dit hoe jij als persoon in het leven zal staan. hoe veilig de wereld van nature is, of je gevoelig bent voor stress, sneller angstig zou zijn of juist blaakt van zelfvertrouwen. Dat is ook logisch, want al voor je geboorte wordt je klaargestoomd voor de buitenwereld die op je te wachten staat, waar je moet (over)leven. Je brein en lichaamsgeheugen spelen hierbij een belangrijke rol. Lichamelijke uitingen en gedragingen van baby’s en peuters (maar ook oudere kinderen en volwassenen) leggen een blauwdruk bloot van dat allereerste begin en van de huidige emotionele toestand. Huilen is daar een belangrijk voorbeeld van. Wanneer je meer kennis hebt over het belang van de periode rondom de zwangerschap en geboorte kun je met een andere bril naar kinderen kijken. Hierdoor kunnen individuele ontwikkelingsvraagstukken en groepsprocessen completer opgepakt worden.

Wat is huilen?

Huilen is een signaal, een uiting. Huilen is communiceren en reguleren.
Net als lachen is huilen een natuurlijk mechanisme om stress te ontladen en zorgt het ervoor dat er weer ontspanning komt in ons/het lichaam. Kun je je voorstellen wat het doet met een kindje als hij of zij je wat te vertellen heeft en wij doen er alles aan om het af te leiden van het huilen, door het geven van een speen, wiegen of voeding geven. Bedenk bijvoorbeeld het volgende: iemand verteld jou dat hij iets heftigs heeft meegemaakt en moet daardoor huilen. Jij laat hem of haar niet uitvertellen, maar probeert de ander te laten stoppen met huilen, door te zeggen: “hou maar op met huilen hier heb je iets om in je mond te stoppen”. Dan klinkt het erg vreemd, maar dat is wel wat we met baby’s doen, onbewust, want het is niet onze intentie om een kindje niet de ruimte te geven om te huilen, maar we vinden het vaak lastig. Het raakt iets bij ons. Mocht er bijvoorbeeld vroeger bij jou thuis gehuild worden, of werd je gestopt? Kijk naar het kindje en volg wat het nodig heeft. Laat het huilen er zijn bij jou op schoot, terwijl jij het kindje begripvol aankijkt. Probeer het en kijk wat het met jou en het kindje doet. Door echt naar elkaar te luisteren en te voelen komt er een hartsverbinding en dit komt de hechting ten goede.

Wat is emotioneel huilen?

Emotioneel huilen is anders dan behoefte huilen. Behoefte huilen stopt als voldaan wordt aan de eerste levensbehoeften van een kindje. Voorbeelden hiervan zijn: honger, nabijheid, vermoeidheid of een volle luier. Als aan deze behoeften wordt voldaan dan stopt het huilen. Mocht aan alle behoeften voldaan zijn dan kan het nog zijn dat een kindje de behoefte heeft om te huilen. Dit noemen we dan emotioneel huilen. Emotioneel huilen wil zeggen dat het kindje je op het emotionele vlak nog wat te vertellen heeft. En dat kan gaan over de situatie van rondom de geboorte, die nu weer getriggert worden. Voorbeelden daarvan zijn: heftig reageren op tijdsdruk en iets dat moet, moeite hebben met overgangen en veranderingen, afscheid nemen lastig vinden, eten gaat niet vanzelf, moeite met (in)slapen, fysieke ongemakken zoals eczeem en moeite hebben met verbinding maken. Door te huilen kan een kindje deze gevoelend uiten. Vertellen over hoe naar het was dat er plots een keizersnee uitgevoerd moest worden, hoe eenzaam en angstig het was alleen in de couveuse, rouw over een verloren tweelinghelft. Een kindje heeft soms zoveel meer te vertellen (lees huilen) dan wij ons voor kunnen stellen. Het is heel waardevol daar meer over te weten zodat kinderen ondersteund kunnen worden in hun vertelproces.

Hechting

Als de eerste contouren van de blauwdruk al voor de geboorte gevormd worden, kun je je voorstellen dat hechting daaraan parallel loopt. Alle (indrukwekkende) ervaringen die een foetus opdoet laten een ervaring en beleving achter; ben ik gewenst, is er ruimte voor mij, kan ik groeien/leven, is het zorgeloos of stressvol. Je kunt je voorstellen dat er in dit hechtingsproces soms wat extra ondersteuning geboden kan worden. De kinderopvang kan hier enorm aan bijdragen.

Meer kennis in de kinderopvang: de kwaliteitslag!

Door deze kennis over hechten en huilen zullen er kwartjes vallen met betrekking tot de kindjes waar je nu soms geen raad mee weet en die het dus erg lastig kunnen hebben. Alleen al om wat ze meegemaakt hebben, maar ook omdat ze niet volledig kunnen vertellen over hoe heftig hun ervaringen zijn geweest doordat ze soms gestopt worden in hun verhaal. Als ze wel kunnen vertellen (huilen) in de nabijheid van een professional die erkenning heeft voor de achtergrond van de signalen, dan kunnen kinderen hun emotionele stress ontladen en weer meer rust vinden. Om vervolgens hun ontwikkelingspad weer te kunnen volgen.

Out of the BOX

Sasja Lemmen (Peridas) en Lianne van Rijnsbergen (Waarom babys huilen) staan samen op 10 november op het Congrestival. Wij staan te popelen om onze kennis met jou te delen! En je meer te vertellen over onze korte cursus voor het hele team, wij gaan voor de gehele kwaliteitslag!
Je kunt bij ons op de stand ervaren hoe het is om een baby te horen huilen en wat je eerste reacties daarbij zijn.

 

Geplaatst in de categorie

Lianne van Rijnsbergen

Laat een reactie achter