Van jengelen en huilen naar rust en verbinding.

Van jengelen en huilen naar rust en verbinding

Wie wil dat nu niet, rust en verbinding wil toch elke ouder, maar hoe doe je dat en wat is jengelen en waarom is huilen zo belangrijk?

Huilen
Laten we beginnen met huilen, wat is huilen nu eigenlijk en wat maakt het zo belangrijk dat huilen mogelijk moet zijn net zo lang als nodig is en als ze willen.
Ja maar zul je zeggen, dan stoppen ze nooit. Geloof me ze stoppen echt, maar het kan soms langer duren dan wij denken dat nodig is.
Huilen is zo belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat spanning en stress uit het lijfje van je kindje kunnen stromen, letterlijk en figuurlijk dus. Je kunt je voorstellen dat als je kindje te weinig of niet kan of mag huilen er dan spanning en stress in zijn of haar lijfje achterblijft wat er telkens voor zorgt dat je kindje opnieuw wil huilen en er daardoor allerlei klachten kunnen ontstaan waar jouw kindje en ook jij last van hebben. Met andere woorden de spanning zal altijd een weg zoeken om uit het lijfje van jouw kindje te kunnen ontsnappen. Vaak lukt dit niet, omdat wij hebben geleerd om alles te doen om ons kindje stil te krijgen en maar vooral niet te laten huilen. We hebben  verschillende dingen geleerd om ze stil te krijgen, o.a. zachtjes wiegen en bewegen, een speentje geven, extra voeding geven, een knuffeltje geven en afleiden. Dit zijn manieren om je kindje stil te krijgen en worden controle patronen genoemd. Deze controle patronen gaan later vaak over in volwassen controle patronen, maar daar later in een volgend blog meer over.

Jengelen
Jengelen is de aanzet om te gaan huilen, waarbij je kindje aangeeft dat het nodig is om even spanning los te laten door middel van huilen. Je kindje zal blijven jengelen, totdat de spanning die eruit  moet eruit gehuild is. Jengelen doen onze kindjes vaak aan het einde van de middag als ze moe zijn, bij het naar bed gaan of op momenten dat ze wat gefrustreerd zijn. Die momenten zijn ideaal om je kindje de ruimte te geven om zijn spanning, frustratie of stress los te laten door middel van een huilbui bij jou op schoot, die ervoor zal zorgen dat er daarna rust en ruimte gaat ontstaan.

Rust en Verbinding
De rust en verbinding ontstaat op het moment dat jij met je kindje op schoot kunt gaan zitten en zonder oordeel aanwezig kunt blijven bij het huilen en kunt luisteren naar het huilen zo lang als dit nodig is. Dit kan soms heel kort zijn, maar als kindjes al het een en ander beleefd hebben in hun korte leventje kan dit soms best langer zijn, zeker de eerste keer dat jij en je kindje elkaar deze ruimte geven. Want het is een wisselwerking. Op het moment dat jij kunt gaan zitten en echt kunt luisteren naar je kindje dan kan het zijn dat er bij jou ook iets geraakt wordt wat zorgt voor tranen. Maak daar ruimte voor en laat je tranen ook stromen.

Is dit makkelijk?
Voor de meeste mensen is dit niet makkelijk. We hebben het zo niet geleerd, We hebben geleerd dat huilen niet nodig is, dat huilen lastig of vervelend is. We noemen het aanstellen, krokodillentranen, sturen ons kindje weg of laten ze alleen in hun bedjes liggen, omdat we geleerd hebben dat het dwingen is, want als we bij ons kindje komen dan is hij of zij stil en gaat hij of zij lachen. Niks in minder waar. Onze kindjes willen verbinding met ons, juist op de momenten dat ze spanning of stress ervaren hebben ze ons zo nodig. Juist op de momenten alleen in hun bedje en ja dan zijn ze blij om ons te zien en verbinding te voelen met diegene die ervoor kan zorgen dat ze hun spanning of stress los kunnen laten. Want als ze klein zijn kunnen ze dat nog niet alleen. Het maakt het vaak ok niet makkelijk, omdat het huilen van jouw kindje jouw oude pijn triggert dat jij niet mocht huilen of dat je zelf misschien juist heel veel alleen hebt gehuild toen je klein was. Dat maakt het allemaal niet makkelijk, maar…….

Haalbaar
Jazeker is het haalbaar en het mooie is als het proces eenmaal op gang is en je in gaat zien hoe het werkt dan kan het ook heel snel gaan en komt er heel snel rust en ontspanning bij jou zelf en jouw kindje.  Als er kleine frustraties, spanning of stress zijn bij je kleintje zal het makkelijk en snel gaan en kun je dat  zelf gewoon doen. Zijn er indrukwekkende gebeurtenissen geweest in het leven van jouw kindje of van jezelf dan zal er wat meer inzicht in deze gebeurtenissen nodig zijn (kijk dan hier eens voor mijn online programma: https://waarombabyshuilen.nl/waarom-babys-huilen/ ) .  Als je een kindje hebt met heel veel last (huilbaby) dan is er wat meer  nodig, maar ook daar zijn oplossingen voor. Mijn advies is dan ook: blijf niet lopen met vragen of problemen over het huilen van je kindje. Je bent er vroeg bij als je kindje nog zo klein is en het huilen en verwerken van indrukwekkende gebeurtenissen zorgt voor rust en ruimte en dit zorgt ervoor dat jouw kindje zich op een natuurlijke manier goed kan ontwikkelen zonder last te hebben van spanning, die niet nodig is.

Geplaatst in de categorie

Lianne van Rijnsbergen

Laat een reactie achter