Een huilbaby of een baby met last?

Een mooie uitspraak van een Belgische collega (Eva Hensbergen), die ik hier graag citeer.
Want oh, ik zou het wel van de daken willen schreeuwen, een baby, die heel erg veel huilt moeten we niet zomaar het stempeltje “Huilbaby” geven. Laten we alsjeblieft verder kijken dan alleen het lichamelijke ongemak wat deze kleintjes ervaren (reflux, overstrekken, heel veel huilen, ongemakkelijk kijken), wat vaak ook nog een resultaat is van wat ze beleefd hebben tijdens hun vroege periode van zwangerschap, geboorte en de periode net daarna.

Indrukwekkende gebeurtenissen
Ga maar eens kijken wat jouw kindje beleefd heeft, schrijf het uit, kijk de geboorte fotos’s nog eens terug en leef je in in de gevoelswereld van jouw kindje. Was er spanning tijdens de zwangerschap (overlijden, werk kwijt, relatie problemen enz), was de bevalling zwaar (keizersnede, bijna dood moeder of kind, verdoving). Alle ingrepen en gebeurtenissen, die het natuurlijke proces van geboorte verstoren kunnen impact hebben op jou en zeker ook op jouw  kindje. Wordt je daar bewust van, dat is stap een. Wordt je er ook bewust van dat weten wat er gebeurt is en dat het waarschijnlijk impact heeft gehad heel mooi en fijn is (al voelt dat misschien helemaal niet zo) en dat je het op kunt lossen en dat je kindje niet zoveel hoeft te blijven huilen. Wees niet bang voor dat eerder zo heftige gevoel (en misschien nu nog), want de heftigheid gaat afnemen iedere keer als je het gevoel weer opnieuw hebt gevoeld. Dat geldt ook voor je kindje, niet voelen is geen optie, doorvoelen is de oplossing met de kennis waarom je kindje zo heftig huilt en de juiste begeleiding  bij het huilen.

Emoties van baby’s
Misschien vraag je je af of baby’s en/of  jongere kinderen al zoveel emoties kunnen hebben.
Ja dat kunnen ze inderdaad. Het is afhankelijk van wat ze meegemaakt hebben en hoe er mee om is gegaan. Verwijt jezelf niet dat je het niet goed doet of hebt gedaan en dat je kindje daarom zo veel huilt. Het is meer dat we geleerd hebben om het anders te doen. We hebben geleerd dat huilen niet oke is en dat we zo snel mogelijk moeten zorgen dat een kindje weer stil is en niet meer huilt. Maar als we de juiste kennis, inzichten en tools hebben dan komen we er achter dat we juist niet moeten zorgen dat ons kindje zo snel mogelijk stil is, maar dat we er meer bij stil mogen staan wat ons kindje ons wil vertellen en dat hoe heftiger jouw kindje reageert des te meer het heeft meegemaakt.

Ervaringsverhaal van een mama
Ik sprak een mama met nu een dochter van in de 20 en toen ik haar tijdens een massage vertelde over mijn passie: waarom baby’s huilen, begon ze te huilen.
Ze vertelde me dat haar dochter een huilbaby was geweest en ze verbaasde zich erover dat ze daar nu nog om moest huilen. Ze vertelde me hoe heftig het was geweest en dat ze momenten van zulke grote radeloosheid heeft gekend, dat ze de neiging voelde om haar kindje iets aan te doen. Wat ze gelukkig niet gedaan heeft en wat de meeste ouders gelukkig niet doen. Ik vroeg haar of ze het eerder met iemand heeft kunnen bespreken en haar verdrietige antwoord was nee. Ik gaf haar aan dat het dan helemaal niet gek is dat haar oude verdriet, wat nog nooit de ruimte had gekregen, nu door het vertellen wel de ruimte kreeg en alsnog verwerkt kon worden. Ze spoorde me aan om vooral door te gaan met mijn mooie werk en zou blij geweest zijn als er toen iemand was geweest, die haar had kunnen helpen. Zij zorgde er onbewust voor dat ik weer een zetje kreeg in de richting, die zo bij mij past en zette mij weer verder in mijn kracht.

Wacht niet meer lieve ouders
Lieve ouders wacht niet meer om actie te ondernemen als jij voelt en merkt dat je kindje toch nog ergens last van heeft of ondanks alles nog steeds heel veel huilt. Bij de meeste kindjes is alles verder al uitgesloten op het lichamelijke vlak. Maar er wordt vaak vergeten dat een baby en/of ouder kindje al een volmaakt mensje is en ook zijn of haar gevoelens heeft. Het is belangrijk dat er iemand is die bij deze gevoelens kan blijven en eventueel uit kan leggen waar deze gevoelens vandaan komen en je ondersteunt met de manier waarop je het huilen er op een liedevolle manier kan laten zijn. Weet dat er een oplossing is en wacht niet te lang. Jouw kindje heeft jou nodig ook op het emotionele vlak en ik leer je zo graag hoe je er op een nog liefdevollere manier kan zijn voor je kindje,zodat jullie verbinding nog sterker wordt.

Geplaatst in de categorie

Lianne van Rijnsbergen

Laat een reactie achter